Biyografi Romancılığı ve Gazi Evrenos Bey

Tarihimizde çok önemli görevler ifşa etmiş ama hakkında bir iki kısa paragraf bilgi anca bulunan bir isim hakkında nasıl koca bir roman yazarsınız? Bu soru ile çok karşılaşıyorum.

Tarihimizde çok önemli görevler ifşa etmiş ama hakkında bir iki kısa paragraf bilgi anca bulunan bir isim hakkında nasıl koca bir roman yazarsınız? Bu soru ile çok karşılaşıyorum.

Evrenos Fırtınası Gazi Evrenos Beyi çok merak ederdim. Merakımı çeken iki önemli konu oldu. İlki Akıncı teşkilatının kurucusu ve Rumeli fatihi oluşu, ikincisi de 129 yıl dolu dolu bir ömür sürmesiydi. Dile kolay Osmanlı Devletinin ilk yüzyılı demekti bu. Yani Dünya’yı yöneten kutlu devletin temelinde imzası olmalıydı.

Bu önemli şahsın romanını yazmalıyım diye karar verdiğimde kaynak aramaya başladım. Günlerce araştırdım ama böyle büyük bir kumandan hakkında iki kısa paragraftan başka bilgiye bir türlü ulaşamıyordum..

Darmadağınık toparlayabildiğim bilgileri önüme koyduğumda elle tutulur yine bir şeyler yoktu.

Ömrü akınlarda geçen, son günlerine kadar devleti için mücadele eden efsane akıncı komutanlarının kan bağı ile atası, nüfuslu ulu gazi babaya olan merakım gittikçe arttı.

Ömrünün her dönemi olaylarla dolu. Osman Gazinin son dönemlerinde doğmuş. Orhan Gazi ile cenk etmiş. Murad-ı Hüdavendigar’ın yanı başında kılıç sallamış, tek başına kaleler almış bir isimden bahsediyoruz.

Bu kadar mı elbette hayır. Yıldırım Beyazıd’ın düğününde altın tepsiler içinde mücevherler hediye ederken yedi iklim, dört köşeden gelenlerin gözlerini yuvasından çıkartacak kadar varlıklı.

Devlet kuracak kadar bölgesinde etkili ama devletini bilip yaşına rağmen genç hükümdarın önünde diz kıracak kadar da töreli, göklü bir bey.

Dediğim gibi Gazi Evrenos Bey hakkında tarih kitaplarında fazla bilgi yok. Bugün Yunanistan sınırları içinde kalan Yanittsa, bizce Yenice’de medfun bu zatın hayatını roman haline getirirken kendimce bazı ilkelere göre hareket ettim.

Nedir bu ilkeler?

-Kahramanımın dini,  itikadı, mezhebi, meşrebi nedir?

-Peki bu din, itikad, mezhep ve meşrep sahibi birisini romanda gerçekleşen kurguladığım olaylarda tepkisi nasıl olur?

Ana hareket noktamız budur. Kahramanımız hakkında fazla bilgiye sahip olmasak dahi karakter analizini doğru yaparsak onun kişiliğini canlandırabiliriz.

-Peki yüz yirmi dokuz yıllık bir ömrün hangi kesitini ele alacağız?

Kendime sorduğum diğer soru bu idi. Benim özel ilgi alanıma giren ve esarette vefat ettiği için hassaten muhabbetim olan Yıldırım Beyazıd Han’ın esir olduğu dönemde Gazi Evrenos Beyin 114 yaşında olduğu bir hayat kesitini ele alarak romanı kurguladım.

Devlet yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya iken istese Rumeli’de kendi devletini kuracak güce sahip bu kudretli bey 114 yaşında atına atlayıp akıncılarını ardına takarak önce devleti sonra sultanı kurtarmak için yollara düşüyor.

Kitabımız nasıl başlıyor?

Akıncıların atası, Rumeli fatihi Evrenos Bey 114 yaşında inzivaya çekilmeyi düşünürken Sultan Yıldırım Beyazıt Ankara savaşında Timur Han’a esir düştü.

Devlet yıkılmak üzere. Anadolu işgal edilmiş. Timur’un ordusu şehirleri tek tek ele geçirmiştir. Şehzadelerin her biri bir yerde çaresizdir. İkbal peşinde koşan devlet erkanı ne yapacağını bilemez haldedir.

Osmanlı tebâsı akıbetinin korkusunu yaşarken Devleti kuran güçlerin liderlerinden Evrenos Bey 114 yaşın yorgunluğuna aldırmadan kılıç kuşanıp atına atladı.

Hedefi esir sultanı kurtarmak ve yıkılmanın eşiğine gelen Devleti tekrar ayağa kaldırmaktı. Yanına evlatlarını ve az sayıda akıncısını alıp yola düştü.

Elinizdeki bu romanda Osmanlı Devletinin gerçek kurucularından akıncı atası Gazi Baba’yı göreceksiniz. Osmanlı Padişahları Orhan Gazi, I. Murad, Yıldırım Bayezid ve Çelebi Mehmed’in yanında kılıç sallamış. 129 yıllık ömrü boyunca devletin sigortası olmuş dev bir ismi yeniden tanıyacaksınız.”

İyi okumalar efendim.

İrfan Söyler

İrfan Söyler

İrfan Söyler

Bu alana biyografinizi ekleyebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir